Black Box VS White Box Data: Η «Συναυλία» Ταχύτητας και Ασφάλειας στο KYC
X
Σημαντικές ενημερώσεις από τρίτες πηγές, για το εταιρικό τοπίο και την επιχειρηματική γνώση. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα σημείο για εσάς, στην περίπτωση που διέφυγαν της προσοχής σας.
Black Box VS White Box Data: Μια «Συναυλία» Ταχύτητας και Ασφάλειας στο KYC
Victoria Louvari / Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 / Κατηγορίες: Know Your Customer, Γενικού Ενδιαφέροντος

Black Box VS White Box Data: Μια «Συναυλία» Ταχύτητας και Ασφάλειας στο KYC

Μέση Ανάγνωση: 5 λεπτά


Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε σε μια μοναδική «συναυλία», όπου μοντέλα δεδομένων ενώνουν το «ταλέντο» τους για να δημιουργήσουν μια πρωτοφανή… συμφωνία!

Τώρα που σπάσαμε τον πάγο, περνάω σε περαιτέρω ανάλυση του τίτλου του άρθρου:

Είναι γνωστό ότι, στους τομείς της επιστήμης, των υπολογιστών και της μηχανικής, ένα μαύρο κουτί αποτελεί μια εξαιρετικά ανθεκτική συσκευή, σχεδιασμένη για να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, κρατώντας – παράλληλα – «στο σκοτάδι» τις εσωτερικές λειτουργίες της.

Στον τομέα των δεδομένων και των πληροφοριών, η κατανόηση των «Black Box» και «White Box» μοντέλων, χαρακτηρίζονται ως «ζωτικής» σημασίας.

Αυτοί οι όροι, με λίγα λόγια, περιγράφουν τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα σε δεδομένα ή σε συστήματα δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, τα Δεδομένα Μαύρου Κουτιού αναφέρονται σε πληροφορίες που παράγονται με ταχύτητα, είναι αδιαφανείς και έχουν κρυφές «λειτουργίες», ενώ τα Δεδομένα Λευκού Κουτιού υποδηλώνουν δεδομένα που είναι διαφανή, ασφαλή και εύκολα κατανοητά.

Αν σας «διασκεδάζει» αυτό που διαβάζετε, μείνετε μαζί μας. Το «πρόγραμμα» μόλις ξεκίνησε!

Yes, I'm Back in Black

Το μοντέλο Black Box, στην ουσία, χαρακτηρίζεται από την αδιαφάνειά του που σημαίνει ότι, ενώ παρέχει με μεγάλη ταχύτητα πολύτιμα αποτελέσματα ή γνώσεις, τα μέσα με τα οποία καταλήγει σε αυτά τα συμπεράσματα παραμένουν κρυφά. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας καθιστά δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς δημιουργήθηκαν τα δεδομένα ή τους παράγοντες που συνέβαλαν στα αποτελέσματά τους.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα Black Box μοντέλα χρησιμοποιούνται συνήθως από χρηματοοικονομικούς αναλυτές, hedge fund managers ή άλλους ανθρώπους που θέλουν να οδηγηθούν σε μια καλή επενδυτική απόφαση.

Ένα κοινό παράδειγμα αποτελεί το Medallion Fund, ένα από τα πιο επιτυχημένα και μυστηριώδη hedge funds στον κόσμο που χρησιμοποιούν στρατηγική Black Box. Το Medallion Fund, ιδρύθηκε το 1988 από τον μαθηματικό Jim Simons της Renaissance Technologies, έχει φέρει εντυπωσιακές αποδόσεις στους επενδυτές και κατάφερε να γίνει συνώνυμο με την ιδέα της χρήσης μαθηματικών μοντέλων και αλγορίθμων για τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακούγεται καλό, είναι όντως;

Κάτι το οποίο δεν πρέπει να προσπερνάται είναι ότι η αδιαφάνεια των δεδομένων παρουσιάζει τόσο αξιοσημείωτες προκλήσεις όσο και περιορισμούς. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα ενός Black Box μοντέλου, είναι η δυσκολία στη διάγνωση σφαλμάτων εντός του συστήματος. Όταν, δηλαδή, κάτι «πάει στραβά» ή παράγει απροσδόκητα αποτελέσματα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς την ακριβή αιτία χωρίς να είναι γνωστές οι εσωτερικές διαδικασίες.

Μια εξίσου σημαντική πρόκληση, περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την «ηθική», ειδικά σε κλάδους όπου η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι απαραίτητες, γι’ αυτό συχνά προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, τη δικαιοσύνη και την προκατάληψη, ιδιαίτερα σε εφαρμογές μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Και αν αναρωτιέστε πως γίνεται να έχουμε λύσει πιο πολύπλοκους γρίφους και να κολλάμε σε τέτοια ζητήματα, θα σας πω ότι η πρόοδος της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στις δυνατότητες που παρέχει η μηχανική μάθηση, καθιστά – επί του παρόντος –  αδύνατο για το ανθρώπινο μυαλό να αναλύσει ή να κατανοήσει με ακρίβεια πώς τα μοντέλα μαύρου κουτιού παράγουν τα συμπεράσματά τους.

Nights in White Satin

Όσο για το White Box, αποτελεί ένα μοντέλο που χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια και τη σαφήνεια που παρέχουν τα δεδομένα του, σχετικά με τους εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες του. Επομένως, σε αντίθεση με τα δεδομένα μαύρου κουτιού, τα δεδομένα λευκού κουτιού επιτρέπουν στους χρήστες να κατανοήσουν πώς καταλήγουν σε συμπεράσματα ή σε αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι είναι συχνά δομημένο, καλά τεκμηριωμένο και εύκολα ερμηνεύσιμο μοντέλο, το καθιστά τον «άσσο στο μανίκι» σε κλάδους όπου η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι απαραίτητες.

Ένα παράδειγμα για White Box δεδομένα αποτελούν στο cybersecurity, τα αρχεία καταγραφής δικτύου (network logs) και τα αρχεία δραστηριότητας του συστήματος, που επιτρέπουν στους security analysts να εντοπίσουν την προέλευση των απειλών και των «τρωτών» σημείων.

Η Κανονιστική Συμμόρφωση, βασίζεται επίσης σε διαφανή και ελεγχόμενα δεδομένα για τη διασφάλιση της τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας και Ηθικής. Επιπλέον, βιομηχανίες που απαιτούν real-time παρακολούθηση, όπως η διαχείριση ενέργειας, χρησιμοποιούν συχνά White Box δεδομένα, για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση σαφείς και προσβάσιμες πληροφορίες.

Επομένως, τα πλεονεκτήματα των δεδομένων λευκού κουτιού είναι ξεκάθαρα:

  • Η διαφάνειά τούς επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση της ποιότητας και της ακρίβειας των δεδομένων.
  • Διευκολύνουν τον εντοπισμό σφαλμάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων
  • ενισχύουν την εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε αποφάσεις βασισμένες στην ακεραιότητα και την αξιοπιστία των δεδομένων.

Black or White

Εφόσον διαβάσατε τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε ποιο μοντέλο καθίσταται πιο αποτελεσματικό και όσον αφορά τις KYC (Know Your Customer) διαδικασίες.

Ας «σκαρφιστούμε» υποθετικά σενάρια, για να απεικονίσουμε καλύτερα την αντίθεση μεταξύ Black Box και White Box Data στο KYC:

Black Box KYC: Σκεφτείτε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χρησιμοποιεί ένα σύστημα μαύρου κουτιού για τη δέουσα επιμέλεια πελατών. Αν και το Black Box μοντέλο μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης, λειτουργεί «κρυφά», αφήνοντας στην ομάδα συμμόρφωσης περιορισμένη γνώση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση κινδύνου. Υποθετικά λοιπόν, αυτή η αδιαφάνεια μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα μη συμμόρφωσης και σε δυσκολίες στην εξήγηση των αποφάσεων στους ελεγκτές ή τις ρυθμιστικές αρχές.

White Box KYC: Αντίθετα, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χρησιμοποιεί ένα σύστημα λευκού κουτιού παρέχει μια σαφή διαδρομή ελέγχου των πηγών δεδομένων, των βημάτων επεξεργασίας και της αξιολόγησης κινδύνου. Στο ίδιο υποθετικό σενάριο, αυτή η διαφάνεια επιτρέπει στο ίδρυμα να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν προβλήματα συμμόρφωσης, να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και να παρέχει στους πελάτες μια κατανοητή περιγραφή της διαδικασίας KYC. Συμπερασματικά, ένα τέτοιο μοντέλο πιθανά θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών και θα μειώσει τον κίνδυνο νομικών επιπτώσεων.

Αποκτήστε ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιχειρήσεις που σας ενδιαφέρουν.

Shades of My KYC

Στην περίπτωση των δεδομένων, όταν το απόλυτο άσπρο ή μαύρο δε φαίνεται να έχει το αποτέλεσμα που απαιτείται, «επιτρέπεται» να υιοθετηθεί… το γκρι!

Οι υβριδικές προσεγγίσεις τείνουν να ενσωματώνουν στρατηγικά στοιχεία αδιαφάνειας και διαφάνειας. Για παράδειγμα, στις διαδικασίες KYC, μια «γκρι» προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αλγορίθμων Black Box για αρχικές εκτιμήσεις κινδύνου, ακολουθούμενες από βήματα επαλήθευσης White Box μοντέλου. Με αυτόν τον τρόπο, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων μαύρου κουτιού μπορούν να συνδυαστούν με τη διαφάνεια και την ακρίβεια των δεδομένων λευκού κουτιού για να δημιουργήσουν μια πιο ισχυρή και προσαρμόσιμη διαδικασία συμμόρφωσης.

Τα οφέλη των υβριδικών προσεγγίσεων είναι πολύπλευρα, αλλά συγκεντρώνονται κυρίως στην απόκτηση ευελιξίας από τους οργανισμούς, να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις συμμόρφωσης, διατηρώντας παράλληλα αποτελεσματικές λειτουργίες. Άλλωστε, συνδυάζοντας την ταχύτητα και την αυτοματοποίηση με τη διαφάνεια και τον ποιοτικό έλεγχο, οι επιχειρήσεις μπορούν επιτέλους να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης συμμόρφωσης και της λειτουργικής απόδοσης.

Let’s Get Loud

Το μέλλον των δεδομένων είναι στενά συνδεδεμένο με την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθοδολογιών. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μάλλον θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, όχι μόνο στην αυτοματοποίηση της ανάλυσης δεδομένων αλλά και στη βελτίωση της ασφάλειας. Ακόμα και η Blockchain τεχνολογία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στα δεδομένα, μέσω αποκεντρωμένων και ανθεκτικών, σε παραβιάσεις, λογιστικών βιβλίων.

Κοιτάζοντας λοιπόν ένα μέλλον όπου η ασφάλεια των δεδομένων και η διαφάνεια θα είναι θεμελιώδη στοιχεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του Market Intelligence, φαίνεται ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να παραμείνουν μπροστά από την «καμπύλη», θα χρειαστεί να υιοθετήσουν άμεσα τις αλλαγές.

Τα υπόλοιπα θα φανούν... στο χειροκρότημα!

Η συμμετοχή σας έκανε αυτή την παράσταση αξέχαστη! Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο encore μας, εδώ!

  • Avatar, Βικτώρια Λούβαρη
    Βικτώρια Λούβαρη
    Marketing Executive
Εκτύπωση
Rate this article:
Δεν υπάρχει αξιολόγηση
92
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS