ai-career
X
Θέλετε να γίνετε κυρίαρχοι στην αγορά σας; Πώς να γίνετε κυρίαρχοι στην αγορά σας. Τάσεις, ιδέες, εργαλεία και άμεσα εφαρμόσιμες βέλτιστες πρακτικές.
Καριέρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι βασικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες
Victoria Louvari / Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 / Κατηγορίες: Γενικού Ενδιαφέροντος

Καριέρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι βασικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες

Μέση Ανάγνωση: 5 λεπτά


Με τον τόσο ραγδαίο ρυθμό εξέλιξης, η τεχνολογία αυτή έχει προκαλέσει τέτοιο ενδιαφέρον, που τρόμαξε ακόμα και τον tech-savvy Elon Musk!

Ας πάρουμε τα πράγματα κι εμείς τόσο ραγδαία, από την αρχή:

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διεισδύσει σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη και τη χρηματοδότηση μέχρι το marketing και τις βιομηχανίες, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και μεταμορφώνοντας το κοινωνικό τοπίο.

Με την αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, οι οργανισμοί αναζητούν ενεργά άτομα που διαθέτουν την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση AI συστημάτων.

Η ζήτηση υπάρχει, τι γίνεται όμως με την προσφορά;

Ποια Είναι τα Βασικά Εφόδια

Καθώς οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να επεκτείνονται, αυξάνεται και η ζήτηση για ειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Οι οργανισμοί αναζητούν ενεργά άτομα με τεχνογνωσία, ικανά να αναπτύξουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς στόχους.

Μπαίνοντας απευθείας στο «ζουμί», οι απαραίτητες δεξιότητες για να διεκδικήσει και να κατακτήσει κανείς μια τέτοια θέση, περιλαμβάνουν:

Επαρκείς γνώσεις στη Μηχανική Μάθηση

Η μηχανική μάθηση βρίσκεται στον πυρήνα της τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στα συστήματα να «μαθαίνουν» από δεδομένα και να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Ένα άτομο που αναζητά εργασία στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι απαραίτητο να έχει μια σταθερή κατανόηση των διαφορετικών αλγορίθμων και τεχνικών μηχανικής μάθησης (Scikit-learn/XGBoost).

Επιπλέον, τα μοντέλα μηχανικής μάθησης εξαρτώνται από την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των δεδομένων. Τα άτομα που αναζητούν εργασία θα πρέπει να είναι εξοικειωμένα με τις τεχνικές προεπεξεργασίας δεδομένων που περιλαμβάνουν καθαρισμό, μετασχηματισμό και οργάνωση δεδομένων για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση (θα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο παρακάτω).

Γνώση προγραμματισμού και ανάπτυξης λογισμικού

Η επάρκεια στις γλώσσες προγραμματισμού είναι ζωτικής σημασίας για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Python, η R και η Julia είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες στον τομέα, λόγω της ευελιξίας και των εκτεταμένων βιβλιοθηκών τους. Επομένως, η άνεση με τη σύνταξη κώδικα, την εφαρμογή αλγορίθμων και τον χειρισμό δεδομένων σε αυτές αυτές τις γλώσσες, αλλά και τα AI frameworks και οι βιβλιοθήκες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Εκτός όμως από τον προγραμματισμό, η κατανόηση των αρχών ανάπτυξης λογισμικού αποτελεί ένα ακόμα πολύτιμο «όπλο» για την εργασία στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Κοινώς, χρειάζεται διαρκής ενημέρωση!

Δεξιότητες Ανάλυσης Δεδομένων και Οπτικοποίησης

Τα δεδομένα είναι η «ψυχή» των έργων τεχνητής νοημοσύνης και όποιος θέλει να διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον κλάδο, θα πρέπει να αγκαλιάσει τις δεξιότητες ανάλυσης! Αυτές περιλαμβάνουν το χειρισμό μεγάλων και πολύπλοκων συνόλων δεδομένων, τον καθαρισμό δεδομένων και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν σε κενά.

Η οπτικοποίηση δεδομένων, από την άλλη, είναι εξίσου σημαντική καθώς βοηθά στην αποτελεσματική επικοινωνία των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων στους ενδιαφερόμενους. Τα εργαλεία οπτικοποίησης (όπως το Matplotlib ή το Tableau) μπορούν να μετατρέψουν σύνθετα δεδομένα σε κατανοητές και εντυπωσιακές οπτικές αναπαραστάσεις. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την παρουσίαση ευρημάτων σε μη τεχνικό κοινό, αλλά και σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

Εξιδείκευση Deep Learning

Το Deep Learning (ή αλλιώς, «βαθιά» μάθηση) είναι ένας εξειδικευμένος και ταχέως εξελισσόμενος τομέας του AI, που έχει τροφοδοτήσει πολλές καινοτομίες. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να κατέχουν μια ισχυρή αντίληψη των αρχών και των τεχνικών βαθιάς μάθησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων.

Η βαθιά κατανόηση των αρχιτεκτονικών νευρωνικών δικτύων, όπως τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (Convolutional Neural Networks , CNN) για την επεξεργασία εικόνας και τα επαναλαμβανόμενα νευρωνικά δίκτυα (Recurrent Neural Networks, RNN) για διαδοχικά δεδομένα, είναι απαραίτητη. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η γνώση των πιο πρόσφατων εξελίξεων, όπως οι μηχανισμοί προσοχής και οι αρχιτεκτονικές που βασίζονται σε μετασχηματιστές, είναι πολύτιμη για να παραμείνει κανείς ενημερωμένος.

Δεξιότητες NLP

Η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing, NLP) έχει αναδειχθεί ως μια κρίσιμη πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές κατανοούν, δημιουργούν και αλληλεπιδρούν με την ανθρώπινη γλώσσα. Τα άτομα που αναζητούν εργασία πρέπει να διαθέτουν ισχυρές δεξιότητες NLP, ιδιαιτέρως αν πρόκειται να αναπτύξουν εφαρμογές όπως chatbots, ανάλυση συναισθημάτων και μετάφραση γλώσσας.

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Η εις βάθος κατανόηση των τεχνικών NLP, όπως το tokenization, η αναγνώριση ονομαστικών οντοτήτων και η συντακτική ανάλυση, είναι εξίσου θεμελιώδης. Τέλος, η εξοικείωση με μεθόδους μοντελοποίησης γλώσσας, δηλαδή ενσωματώσεις λέξεων και μοντέλα που βασίζονται σε μετασχηματιστές (π.χ. BERT και GPT), επιτρέπει στους επαγγελματίες να εργάζονται αποτελεσματικά με μεγάλους όγκους δεδομένων κειμένου.

Ηθικές και Υπεύθυνες Πρακτικές

Δεν θα παραλείψω να προσθέσω στη λίστα την απαραίτητη κατανόηση των ηθικών επιπτώσεων, όσον αφορά την ανάπτυξη και την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων για τα μοντέλα AI, είναι μια κρίσιμη πτυχή των υπεύθυνων πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης. Τα άτομα που αναζητούν μια καριέρα θα χρειαστεί να ενημερωθούν (και να ενημερώνονται διαρκώς) για τεχνικές, όπως η μάθηση με επίγνωση της δικαιοσύνης και οι μέθοδοι απαξίωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν διαιωνίζουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ξέρω ότι το περιμένατε, γι' αυτό και το άφησα τελευταίο: Το απόρρητο και η ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν πρωταρχικό μέλημα, για όσους «έχουν να κάνουν» με ευαίσθητες πληροφορίες. Η διατήρηση του απορρήτου, της εμπιστευτικότητας, αλλά και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την προστασία των δεδομένων των χρηστών τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις υποχρεώσεων των επαγγελματιών του κλάδου. Με την τήρηση αυτών των αρχών, οι επαγγελματίες μπορούν να συμβάλουν στην υπεύθυνη και επωφελή χρήση του AI στην κοινωνία.

Τα παραπάνω θεωρούνται μόνο τα απαραίτητα για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ενεργά, να προσφέρει αλλά και – γιατί όχι – να κερδοφορήσει μέσα από το AI.

Υπάρχουν και κάποιες bonus δεξιότητες, ωστόσο, που μπορούν να απογειώσουν μια καριέρα στην τεχνητή νοημοσύνη.

BONUS Δεξιότητες (Δεν το Μάθατε από Μένα!)

Ενώ η κατοχή των βασικών δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας στον τομέα, η καλλιέργεια πρόσθετων δεξιοτήτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές καριέρας σας στην τεχνητή νοημοσύνη και να σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Ακολουθούν ορισμένες πολύτιμες συμπληρωματικές δεξιότητες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Αναλύση Μεγάλων Δεδομένων

Η τεχνητή νοημοσύνη συχνά ασχολείται με τεράστια σύνολα δεδομένων και η επάρκεια στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων, μπορεί εύκολα να «αλλάξει το παιχνίδι». Η εξοικείωση με τα κατανεμημένα υπολογιστικά πλαίσια, επιτρέπει την αποτελεσματική επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Cloud Computing και Deployment

Οι πλατφόρμες Cloud, όπως το Amazon Web Services (AWS), το Microsoft Azure και το Google Cloud Platform (GCP), αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Τα άτομα που έχουν τεχνογνωσία στο cloud computing, μπορούν να αξιοποιήσουν επεκτάσιμους και αποδοτικούς πόρους για την εκτέλεση AI μοντέλων στην παραγωγή.

Έχει Μεγάλη Ζήτηση – Και Γίνεται Συζήτηση

Για να «ευδοκιμήσει» κανείς στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, είναι απαραίτητο να «αγκαλιάσει» τη συνεχή μάθηση και να επιδιώκει διαρκώς την επαγγελματική ανάπτυξη. Το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται, με μια νέα ανακάλυψη να αναδύεται καθημερινά.

Η ζήτηση για ανθρώπους που θα εργαστούν πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε δυναμικά και επεκτείνεται ταχύτατα. Όσοι, λοιπόν, φιλοδοξούν να αφήσουν το στίγμα τους σε έναν τόσο υποσχόμενο κλάδο, καλό θα είναι να προετοιμαστούν για έναν μαραθώνιο μάθησης και τρομερού ανταγωνισμού!

Ξεκινάμε;

  • Avatar, Βικτώρια Λούβαρη
    Βικτώρια Λούβαρη
    Marketing Executive
Εκτύπωση
Rate this article:
Δεν υπάρχει αξιολόγηση
92
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS