Open Data: Τι είναι, ο ρόλος και η σημαντικότητά τους - Linked Business
X
Θέλετε να γίνετε κυρίαρχοι στην αγορά σας; Πώς να γίνετε κυρίαρχοι στην αγορά σας. Τάσεις, ιδέες, εργαλεία και άμεσα εφαρμόσιμες βέλτιστες πρακτικές.
Open Data: Τι είναι, ο ρόλος και η σημαντικότητά τους
Victoria Louvari / Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 / Κατηγορίες: Γενικού Ενδιαφέροντος

Open Data: Τι είναι, ο ρόλος και η σημαντικότητά τους

Μέση Ανάγνωση: 4 λεπτά


Τα Ανοιχτά Δεδομένα (Open Data) είναι αυτό που δηλώνει το όνομά τους: δεδομένα ελεύθερα διαθέσιμα σε οποιονδήποτε για χρήση, επαναχρησιμοποίηση, διανομή ή κοινοποίηση.

Πριν αναλύσουμε περαιτέρω πράγματα και εστιάσουμε στα οφέλη τους, ας αναφερθούμε στις παρακάτω κρίσιμες διαστάσεις τους:

  1. Τα Ανοιχτά Δεδομένα πρέπει να είναι νόμιμα ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να βρίσκονται αναρτημένα σε κάποιον δημόσιο φορέα ή υπό ελεύθερους όρους χρήσης με ελάχιστους περιορισμούς.
  2. Τα Ανοιχτά Δεδομένα πρέπει να είναι «τεχνικά» ανοιχτά, δηλαδή να δημοσιεύονται με ηλεκτρονική μορφή που μπορεί να διαβαστεί από κοινές μηχανές, έτσι ώστε ο καθένας μας να έχει πρόσβαση και να μπορεί να τα αξιοποιήσει, χρησιμοποιώντας απλά και ελεύθερα διαθέσιμα εργαλεία λογισμικού. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό: τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και προσπελάσιμα σε κάποιον δημόσιο διακομιστή, που δε χρησιμοποιεί περιορισμούς(π.χ. κωδικό πρόσβασης ή firewall).

Μάθετε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε να συγκεντρώσετε τα δεδομένα που χρειάζεται η επιχείρησή σας, με μόλις ένα click.

Τα Open Data στην Άγρια Δύση

Ενώ ο όρος δεν είναι ούτε 20 ετών, το «κίνημα» Ανοιχτών Δεδομένων υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, μεγάλος αριθμός επιστημόνων ζητούσε συγκεκριμένα επιστημονικά σύνολα δεδομένων να γίνουν προσιτά σε όλους, με σκοπό όχι μόνο την επαλήθευση επιστημονικών ισχυρισμών αλλά και νέες ανακαλύψεις που προκύπτουν μέσα από τη συγκέντρωση διαφορετικών πηγών δεδομένων.

Οι επιστήμες της γης φυσικά πρωτοστάτησαν, αφού για να καταφέρουν να κάνουν επιστημονικούς ισχυρισμούς σε παγκόσμια κλίμακα, χρειάζονταν πρόσβαση σε παρόμοια μετεωρολογικά και σεισμολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Image

Μέσα από αυτή την ανάγκη, ιδρύθηκε World Data Center το 1958!

Μέχρι και το 1990, τα ανοιχτά δεδομένα ήταν «nice-to-have». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, το αναδυόμενο Διαδίκτυο έκανε τη διαδικασία δημοσίευσης και πρόσβασης σε ανοιχτά δεδομένα πολύ πιο γρήγορη, ευκολότερη και φθηνότερη.

Το 2004, όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ υπέγραψαν για να καταστήσουν τα δημόσια χρηματοδοτούμενα δεδομένα επιστημονικής έρευνας τους, ελεύθερα και προσβάσιμα.

Η Ευρώπη Ισχυροποιείται Μέσα από τα Open Data

Σήμερα, οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει μια ατζέντα open data και έχουν δημιουργήσει πύλες που υποστηρίζονται από σταθερές πολιτικές και στρατηγικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε συνολική ωριμότητα 74% σχετικά με τα Ανοιχτά Δεδομένα. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι τα κράτη μέλη έχουν αναπτύξει ισχυρά θεμέλια όσον αφορά το πλαίσιο της αντίστοιχης πολιτικής.

Για του λόγου το αληθές, ο αυξημένος αριθμός εθνικών πυλών φαίνεται ξεκάθαρα στην εξέλιξη των συνόλων δεδομένων (datasets), που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Πύλη Δεδομένων (EDP). Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της προοδευτικής εξέλιξης, είναι τα μόλις 400.000 διαθέσιμα σύνολα δεδομένων του EDP τον Μάιο του 2016, σε σχέση με τα σημερινά σχεδόν 1.525.000 (τα οποία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου).

Τα Open Data ως Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα των Επιχειρήσεων

Ενώ το κίνημα των ανοιχτών δεδομένων ξεκίνησε αρχικά ως ένας τρόπος για να γίνουν οι κυβερνητικές λειτουργίες πιο διαφανείς, πολλές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτά κάνουν άλματα!

Αλλά τι μπορούν να προσφέρουν τα Open Data στις επιχειρήσεις;

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των ανοιχτών δεδομένων είναι ότι επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να (επανα)δομούν τον σκελετό τους αποκλειστικά βασιζόμενες σε αυτά. Ως εκ τούτου, οι startups και μικρότερες εταιρείες αποκομίζουν τεράστια οφέλη, τη στιγμή που μεγαλύτερες επιχειρήσεις, μπορούν να δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες ή/και να τροποποιούν τα υπάρχοντα, βάσει πληροφοριών που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολα διαθέσιμες.

Τα ανοιχτά δεδομένα καταφέρνουν να δίνουν τη «μεγάλη εικόνα» για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η αγορά μέσα από reports, έρευνες και αναφορές στα Social Media. Έτσι, αποτελούν παράλληλα μια καλή πηγή πληροφοριών για επενδυτές που αναζητούν νέες πιθανές συμφωνίες, καθώς και για εταιρείες που θέλουν να εκσυγχρονιστούν, αξιοποιώντας τις νέες τάσεις.

Δεδομένου ότι η χρήση τους για επιχειρηματικούς σκοπούς εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα έννοια στην Ελλάδα, οι εταιρείες που επιλέγουν να εμπλακούν από νωρίς με τα Ανοιχτά Δεδομένα θα «χτίσουν» ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Όχι μόνο θα καταφέρουν να συλλέξουν δυνητικά προσοδοφόρες γνώσεις, αλλά θα είναι και πιο προετοιμασμένες για όσα έρχονται.

Μιλώντας για ανταγωνισμό, τα ανοιχτά δεδομένα έχουν το μέγιστο πλεονέκτημα του -δωρεάν και ανά πάσα στιγμή- «ελέγχου» του ανταγωνισμού! Η χρήση ενός αξιόπιστου παρόχου ανοιχτών δεδομένων, όπως η πλατφόρμα της Linked Business, μπορεί να δώσει εύκολα και γρήγορα πληροφορίες όπως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τις αλλαγές στη διοίκηση και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ανταγωνιστή για τον οποίον γίνεται η έρευνα.

Όταν έχει αυτά τα όπλα στη φαρέτρα της, μια επιχείρηση μπορεί να εξελίξει τη στρατηγική της με τρόπους που δεν ήταν διαθέσιμοι στο παρελθόν. Άλλωστε, το marketing που βασίζεται σε δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, όχι μόνο όσον αφορά τους ανταγωνιστές, αλλά και για την καλύτερη στόχευση δυνητικών πελάτων.

Η Νέα Εποχή της Πρόσβασης

Καθώς το Διαδίκτυο εξελίσσεται, η σημασία των ανοιχτών δεδομένων δεν μπορεί παρά να αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος. Δεδομένου ότι ο συνδεδεμένος κόσμος απαιτεί περισσότερη πληροφορία, τα ανοιχτά δεδομένα θα παραμείνουν χρήσιμα για διάφορους σκοπούς.

Είτε είστε εταιρεία, έμπορος, επενδυτής, άνθρωπος της κυβέρνησης ή ανήκετε σε κάποια ΜΚΟ, τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τεράστιες δυνατότητες που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να καλύψετε ανάγκες και απαιτήσεις, αποκτώντας παράλληλα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Image

Εμείς από την άλλη, μετατρέπουμε από το 2018 τα ανοιχτά δεδομένα σε χρήσιμα και στοιχηματίζουμε ότι στην πλατφόρμα μας θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε με ακριβώς 1 click!

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας, για να συζητήσουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας.


Θέλετε να βρίσκεστε σε άμεση επαφή με τον παλμό της ελληνικής B2B αγοράς, να έχετε πρόσβαση σε market opportunities και να λαμβάνετε αποκλειστική (ειδήσεις που δεν τις βγάζουμε αλλού) εταιρική ενημέρωση της επικαιρότητας;

Κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter της Linked Business.

  • Avatar, Βικτώρια Λούβαρη
    Βικτώρια Λούβαρη
    Marketing Executive
Εκτύπωση
Rate this article:
3.8
396
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS