Κρυπτονόμισμα: Ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει τον κόσμο
X
Θέλετε να γίνετε κυρίαρχοι στην αγορά σας; Πώς να γίνετε κυρίαρχοι στην αγορά σας. Τάσεις, ιδέες, εργαλεία και άμεσα εφαρμόσιμες βέλτιστες πρακτικές.
Κρυπτονόμισμα: Ένας "ζωντανός οργανισμός" που αλλάζει τον κόσμο
Victoria Louvari / Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 / Κατηγορίες: Γενικού Ενδιαφέροντος

Κρυπτονόμισμα: Ένας "ζωντανός οργανισμός" που αλλάζει τον κόσμο

Μέση Ανάγνωση: 7 λεπτά


Καλωσήρθατε στο κρυπτο-χαος!

Το ξεκίνησα λίγο απαισιόδοξα; Πάμε ξανά, λίγο πιο αισιόδοξα: Καλωσήρθατε στο κρυπτο-χάος... με αστερόσκονη!

Το κρυπτονόμισμα έχει κάνει ακόμα και αρχάριους επενδυτές δισεκατομμυριούχους. Νέα νομίσματα και ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης συνεχίζουν να πλημμυρίζουν την αγορά και να προσπαθούν να προσελκύσουν τον μέσο επενδυτή. Όσο δελεαστικό ακούγεται το να ξεκινήσει κανείς να επενδύει στα cryptos, άλλο τόσο δύσκολο είναι να καταλάβει το «όλον» τους. 

Αυτό το άρθρο αποτελεί μια εισαγωγή στα κρυπτονομίσματα, ένα θέμα που διχάζει την παγκόσμια γνώμη, λόγω της ελκυστικότητας αλλά και του υψηλού ρίσκου του.

Τι Είναι το Κρυπτονόμισμα

Το κρυπτονόμισμα (cryptocurrency/crypto) είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί κυρίως ως μέσο ανταλλαγής και χαρακτηρίζεται ως περιουσιακό στοιχείο. Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για την ασφάλεια και επαλήθευση συναλλαγών, καθώς και για τον έλεγχο της δημιουργίας νέων μονάδων κάποιου συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος.

Αυτά τα ψηφιακά «νομίσματα» δεν σχετίζονται με κάποια κεντρική αρχή έκδοσης ή ρύθμισης (τράπεζα), αντίθετα χρησιμοποιούν ένα αποκεντρωμένο σύστημα peer-to-peer που μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, να στέλνει και να λαμβάνει πληρωμές. Σε αντίθεση με τα φυσικά χρήματα που μεταφέρονται και ανταλλάσσονται στον πραγματικό κόσμο, οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα υπάρχουν καθαρά ως ψηφιακές καταχωρήσεις σε μια διανεμημένη -σε πολλαπλούς κόμβους- διαδικτυακή βάση δεδομένων, που περιγράφει συγκεκριμένες συναλλαγές. 

Τα κρυπτονομίσματα «χτίζονται» μέσα από την τεχνολογία blockchain, η οποία αποτελεί ένα ηλεκτρονικό «λογιστικό» βιβλίο καταγραφής συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε blocks (ομάδες) δεδομένων που συνδέονται αλυσιδωτά (chained) μεταξύ τους με συγκεκριμένη σειρά και προστατεύονται από περίπλοκους κωδικούς. 

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα: Πώς «τυπώνεται καινούργιο χρήμα» στο κρυπτονόμισμα;

Η Πρόκληση «Εξόρυξης» του Κρυπτονομίσματος

Η εξόρυξη των crypto είναι μια διαδικασία χρήσης υπολογιστικής ισχύος για την επικύρωση συναλλαγών σε ένα blockchain. Οι «εξορύκτες» δανείζουν την υπολογιστική ισχύ τους στο δίκτυο για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των συναλλαγών, λαμβάνοντας κάθε φορά ως ανταμοιβή για την συμμετοχή τους στην διαδικασία ένα μερίδιο του εξορυχθέντος κρυπτονομίσματος. Η αμοιβή αυτή «καταχωρείται» σε κάποιο ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο σταδιακά μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει όλα τα κρυπτονομίσματά του. Αν πάλι επιθυμεί να τα μετατρέψει είτε σε άλλα κρυπτονομίσματα είτε σε φυσικά χρήματα, θα πρέπει να κάνει εγγραφή σε κάποιο ανταλλακτήριο.

Η διαδικασία εξόρυξης με τα χρόνια αποτελεί όλο και μεγαλύτερη πρόκληση καθώς, προκειμένου να παρέχεται η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται σε αυτό το ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, πολλοί άνθρωποι επενδύουν στην κατασκευή ή την αγορά εξειδικευμένου (και ακριβού) εξοπλισμού, χωρίς να έχουν κάποια «εγγύηση» ότι θα λάβουν αντίστοιχη ανταμοιβή. Επιπλέον, η περίοδος παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης δημιουργεί ισχυρές περιβαλλοντικές ανησυχίες, αφού για την τροφοδοσία των συστημάτων εξόρυξης είναι απαραίτητη τεράστια ποσότητα ενέργειας.

10.000 Bitcoin Για Δύο Οικογενειακές Πίτσες

Break για storytelling!

Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν τα crypto ονομάζονταν κυβερνο-νομίσματα. Το 1983, ο Αμερικανός κρυπτογράφος David Chaum δημοσίευσε μια ερευνητική εργασία στην οποία περιέγραφε μια πρώιμη μορφή ανώνυμου κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού χρήματος. Η κεντρική ιδέα ήταν ένα νόμισμα που θα μπορούσε να αποσταλεί χωρίς ανίχνευση και με τρόπο που δεν απαιτούσε έλεγχο από κεντρικές οντότητες.

Το 1994, ο Chaum βασίστηκε στην ιδέα του ιδρύοντας την DigiCash και αναπτύσσοντας το πρωτό-κρυπτονόμισμα με την ονομασία CyberBucks. Η «εφεύρεση» του David Chaum ξεπέρασε τις Visa και Mastercard, ανοίγοντας το δρόμο για ένα βιώσιμο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που προστατεύεται από το απόρρητο. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά ο ιδρυτής της DigiCash αποχώρησε από την εταιρεία, η οποία σταδιακά οδηγήθηκε στην πτώχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα λίγα χρόνια «ζωής» της, η DigiCash βρισκόταν διαρκώς σε διαπραγματεύσεις με τη Citibank, η οποία έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για την πατέντα του CyberBucks.

Παρά την προσπάθεια του Chaum, τα κρυπτονομίσματα άρχισαν να κερδίζουν δημοτικότητα γύρω στο 2008, όταν ένας προγραμματιστής (ή μια ομάδα προγραμματιστών) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, δημοσίευσε τη «λευκή βίβλο», που περιγράφει τη λειτουργικότητα του δικτύου blockchain

Image

Τον Αύγουστο του 2008, ο Satoshi ξεκίνησε επίσημα να εργάζεται για το Bitcoin, αξιοποιώντας τη Blockchain τεχνολογία και αγοράζοντας το Bitcoin.org. Αν και δεν είναι το βασικό θέμα αυτού του άρθρου, αξίζει να σημειωθεί ότι το Bitcoin (και όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα) δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξουν με τη σημερινή μορφή τους, χωρίς την τεχνολογία Blockchain.

Το Bitcoin έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, κυρίως σε ανθρώπους οι οποίοι έκαναν διεθνείς συναλλαγές που δεν επιθυμούσαν να περάσουν από την παρέμβαση τραπεζών και κυβερνήσεων. Στις αρχές του 2010 ήταν το μοναδικό κρυπτονόμισμα στην αγορά, με την αξία του να ανέρχεται σε μόλις λίγα cents. Μέσα στην επόμενη 5ετία όμως, νέα κρυπτονομίσματα εισήλθαν στην αγορά, οι τιμές των οποίων ανεβοκατέβαιναν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα (συμπεριλαμβανομένου και του Bitcoin).

Κάτι τέτοιο αναμενόμενα οδήγησε αρκετούς αγοραστές στο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα κρυπτονομίσματα ως «επενδυτικό όχημα», για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Από τα τέλη του 2017 όμως, τα κρυπτονομίσματα επανήλθαν και αρχίσαν να σημειώνουν ραγδαία εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ανώτατο όριο αγοράς για όλα τα κρυπτονομίσματα έφτασε τα 820 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2018. Για να καταρρεύσει αργότερα τον ίδιο μήνα και να διαμορφωθεί περίπου στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση άνω του 80% από την κορύφωσή του.

Παρά τη «συντριβή» όμως, η crypto αγορά σημειώνει σταθερή ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Σήμερα υπάρχει μια σειρά από διαθέσιμα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum, Tether, BNB, USD Coin (το καθένα με ξεχωριστές αξίες και κανόνες) και φυσικά το Bitcoin, που παραμένει αυτή τη στιγμή το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο.

Fun Fact: Η προσφορά bitcoin έχει καθοριστεί στα 21 εκατομμύρια. Μόλις φτάσει αυτό το όριο, η δημιουργία νέων bitcoin σταματάει. Με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής bitcoin, τα 21 εκατομμύρια συναντώνται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και, όταν συμβεί αυτό, η ανταμοιβή για την εξόρυξη Bitcoin μειώνεται στο μισό (Bitcoin Halving). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η ποσότητα του ψηφιακού νομίσματος που μπορεί να εξορυχθεί σε κάθε block μειώνεται, καθιστώντας το Bitcoin πιο σπάνιο και, τελικά, πιο πολύτιμο!

Παρακολουθήστε live την αντίστροφη μέτρηση μέχρι το Bitcoin Halving

Και τώρα θα μου πείτε, οι πίτσες που κολλάνε;

Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά αυτή θεωρείται η πρώτη συναλλαγή Bitcoin στην ιστορία. Η 22η Μαΐου είναι πλέον γνωστή ως Bitcoin Pizza Day και φέτος συμπληρώθηκαν 12 χρόνια, από τη μέρα που ο Laszlo Hanyecz πλήρωσε δύο πίτσες με κρυπτονομίσματα στη Φλόριντα. Και αν το 2010 τα 10.000 bitcoins που κατέβαλλε άξιζαν μόλις 41 δολάρια, ας δούμε πως μεταφράζεται αντίστοιχα στο σήμερα:

10,000 BTC = 10,000 * $51,956.33 = $519,563,300, αν λάβουμε υπόψη το υψηλότερο κόστος του BTC κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Για την ιστορία, το υψηλότερο κόστος που έχει αγγίξει ποτέ το Bitcoin είναι $64,972.24, στις 12 Νοεμβρίου 2021.

Οι Δύο «Όψεις» των Κρυπτονομισμάτων

Με όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες να εμπλουτίζουν τη λίστα των επιχειρήσεων που δέχονται πληρωμή με κρυπτονομίσματα, ίσως να πιάσετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται αν αξίζει να αποκτήσει ένα τέτοιο «νόμισμα».

Κολοσσοί εταιρειών, όπως η Tesla, η Microsoft, η Amazon και η οι Google, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε Bitcoin και άλλα ταχέως αναπτυσσόμενα κρυπτονομίσματα. Πάραυτα, η αξιολόγηση της ασταθούς αγοράς των κρυπτονομισμάτων, δημιουργεί εύκολα διχασμό.

Κάπου εδώ ήρθε η στιγμή να αναφέρουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειόνεκτήματα των κρυπτονομισμάτων

Image

Πλεονεκτήματα

  • Ελάχιστο κόστος συναλλαγής: Τα κρυπτονομίσματα έχουν μικρό έως καθόλου κόστος συναλλαγής, καθώς η προμήθεια που επιβάλλεται είναι αμελητέα.
  • Πρόσβαση σε χρήματα 24/7: Ένας κάτοχος crypto, έχει πρόσβαση σε χρήματα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να πραγματοποιήσει συναλλαγές ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που επένδυσε.
  • Απεριόριστες συναλλαγές: Με τα κρυπτονομίσματα, μπορούν να γίνουν πληρωμές ή αποστολές χρημάτων σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Αρκεί βέβαια να μπορεί να γίνει δεκτή η πληρωμή στο εν λόγω κρυπτονόμισμα. Καθώς δεν υπάρχει κεντρική αρχή για τον έλεγχο ή την αντίσταση στις συναλλαγές, μπορούν να γίνουν απεριόριστες τέτοιες συναλλαγές.
  • Ταχύτερες διεθνείς συναλλαγές: Με τα κρυπτονομίσματα, ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία μιας συναλλαγής είναι σχετικά χαμηλός. Η τεχνολογία blockchain επεξεργάζεται τη συναλλαγή μέσα σε δευτερόλεπτα και με τον πιο ασφαλή τρόπο.
  • Ασφάλεια: Μιλώντας για ασφάλεια, η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, είναι εξαιρετικά ασφαλής. Το αποκεντρωμένο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων, «παρακολουθεί» κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται σε αυτό. Αν γίνει μια καταχώρηση στο Βlockchain, δεν υπάρχει τρόπος να διαγραφεί. Τέλος, λόγω της αποκέντρωσης (θυμίζω: λειτουργία σε πολλά σημεία), δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης σε ολόκληρη την «αλυσίδα» με μία κίνηση.

Μειονεκτήματα

  • Υψηλή μεταβλητότητα: Τα κρυπτονομίσματα είναι μια από τις πιο ασταθείς κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρη την χρηματοπιστωτική αγορά. Αν και αυτή η αστάθεια και η επακόλουθη διακύμανση της τιμής επιτρέπει στους επενδυτές να αποκομίζουν συχνά κέρδη, μπορεί επίσης να τους προκαλέσει τεράστιες οικονομικές ζημιές σε περίπτωση που εμφανιστεί αρνητική.
  • Ανύπαρκτες «πηγές»: Σε αντίθεση με τις μετοχές, όπου μπορεί να γίνει ανάλυση με σκοπό την κατανόηση της τρέχουσας τάσης και την πρόβλεψη της μελλοντικής, δεν υπάρχει μέθοδος για να γνωρίζει κανείς τη διαμόρφωση των τάσεων στα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βιβλιογραφία, οι επενδυτές δεν μπορούν να αναλύσουν και να αξιολογήσουν αποτελεσματικά ένα κρυπτονόμισμα.
  • «Άναρχες» ρυθμίσεις: Όπως αναφέρθηκε, επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανόνες, οδηγίες ή ρυθμιστικό όργανο που να διέπει τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι επενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους από απατεώνες ή κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που αφορούν σε παράνομες δραστηριότητες. Καθώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μάθετε σε ποιον πουλάτε ή από ποιον αγοράζετε, είναι πάντα βέβαιη η αμφιβολία για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα από την «άλλη πλευρά».
  • Κυβερνοεπιθέσεις: Μπορεί οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης να είναι υψηλής ασφάλειας, κυρίως λόγω της διανεμημένης αρχιτεκτονική τους, τα κρυπτονομίσματα όμως αποτελούν συχνά στόχο κυβερνοεπιθέσεων. Η «αχίλλειος πτέρνα» τους βρίσκεται στην απουσία ασφαλών τεχνολογιών των ψηφιακών πορτοφολιών (wallets), στα οποία αντιστοιχίζονται τα αγορασμένα κρυπτονομίσματα μέχρι και σήμερα. Ως εκ τούτου, κακόβουλοι χρήστες καταφέρνουν να αποσπάσουν μεγάλες ποσότητες κρυπτονομισμάτων και να «πληγώσουν» ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία τους.

«Ride or Die» για την Παγκόσμια Αγορά Κρυπτονομισμάτων

Ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμα στις περισσότερες χώρες, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν αρκεί, για να γίνει μια χώρα φιλική προς αυτά. Τη στιγμή που η Κίνα έχει απαγορεύσει εντελώς τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως «δρόμο» για τη διευκόλυνση του οικονομικού εγκλήματος και αυξανόμενο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα, μαζί με το αμερικανικό δολάριο, ενώ οι χώρες της Νότιας Ασίας συμβάλλουν -πλέον άμεσα- στην άνθησή τους. Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει τα αγαπημένα και των Ινδών, με τη χώρα να βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές στο χώρο. Η ζήτηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις νέες γενιές, που αναζητούν γρήγορες αποδόσεις με βάση την υψηλή μεταβλητότητα, τη ρευστότητα και τις απλές στη χρήση πλατφόρμες κρυπτογράφησης.

Το να τοποθετήσει κανείς κεφάλαιο στα κρυπτονομίσματα δεν είναι μια εύκολη απόφαση (και δικαιολογημένα), ακόμα και αν το επενδυτικό πεδίο σας είναι γνώριμο. Ωστόσο, αν πάρετε το ρίσκο για το συγκεκριμένο επενδυτικό «pivot», θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι θα βαδίζετε πάνω σε «ναρκοπέδιο». Αυτό που σίγουρα θα σας βοηθήσει είναι η αρκετή εξοικείωση, τόσο με την ορολογία όσο και με την τεχνολογία.


Θέλετε να βρίσκεστε σε άμεση επαφή με τον παλμό της ελληνικής B2B αγοράς, να έχετε πρόσβαση σε market opportunities και να λαμβάνετε αποκλειστική (ειδήσεις που δεν τις βγάζουμε αλλού) εταιρική ενημέρωση της επικαιρότητας;

Κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter της Linked Business.

  • Avatar, Βικτώρια Λούβαρη
    Βικτώρια Λούβαρη
    Marketing Executive
Συνεργάστηκαν
  • Avatar, Γιάννης Φλιώνης
    Γιάννης Φλιώνης
    DevOps & Security Engineer
Εκτύπωση
Rate this article:
4.0
537
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS