Οικονομικά Στοιχεία Εταιρειών F&B - Έκδοση 13/4/2022
X
Σημαντικές ενημερώσεις από τρίτες πηγές, για το εταιρικό τοπίο και την επιχειρηματική γνώση. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα σημείο για εσάς, στην περίπτωση που διέφυγαν της προσοχής σας.
Οικονομικά Στοιχεία Εταιρειών F&B - Έκδοση 13/4/2022
Xanthi Theofanous / Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 / Κατηγορίες: LB Daily

Οικονομικά Στοιχεία Εταιρειών F&B - Έκδοση 13/4/2022


Νέες πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους ανακοίνωσαν το δεύτερο και τρίτο μήνα του 2022 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και ποτών.

 

Η ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ανέφερε στην οικονομική της έκθεση πως οι πωλήσεις για το σύνολο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 535,6 εκ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2020. Αν και ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,4%, η μέση καθαρή τιμή πώλησης των προϊόντων της εταιρείας μειώθηκε κατά 2,4%. Όπως καταγράφει το businessnews.gr, το προηγούμενο έτος τα μικτά κέρδη της ΦΑΓΕ υποχώρησαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν σε 191,2 εκ. δολάρια, μια εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της τιμής της βασικής πρώτης ύλης που είναι το γάλα. Η τιμή για το γάλα που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αυξήθηκε το 2021, σε σύγκριση με το 2020 κατά 19,3% και 11,5% αντιστοίχως. Όσον αφορά τις πωλήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ υποχώρησαν το 2021 κατά 1,4% σε αξία και αυξήθηκαν οριακά σε όγκο κατά 0,8%. Η ΦΑΓΕ, σύμφωνα με στοιχεία της IRI, κατέχει ηγετικό μερίδιο στην κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού στις ΗΠΑ (29% μερίδιο ως προς την αξία πωλήσεων), ενώ έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο (4,6%) στο σύνολο της κατηγορίας του γιαουρτιού. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,1% σε αξία και κατά 2,2% σε όγκο σε σύγκριση με το 2020, ενώ το μερίδιο της ΦΑΓΕ στο σύνολο της αγοράς γιαουρτιού είναι 4,9% (ως προς την αξία) και 3,3% (ως προς τον όγκο), μερίδια που την κατατάσσουν στην 7η θέση της αγοράς. Στην κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού, η ΦΑΓΕ κατέχει στη βρετανική αγορά μερίδιο 12,6% σε αξία. 

Πωλήσεις, Κέρδη προ φόρων & Ενεργητικό - Παθητικό - ΦΑΓΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Η επιχείρηση παραγωγής οίνου Νίκος Λαζαρίδης, που εδρεύει στη Δράμα, βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία καθώς το 2021, σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρείας, εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 7,172 εκ. ευρώ, έναντι 5,045 εκ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 42% και ενώ η πρόβλεψη ήταν στα 6,5 εκ.. Οι φιάλες που διακινήθηκαν το 2021 ήταν 1,295 εκ., έναντι 1,035 εκ. το 2020, καταγράφοντας άνοδο 25%. Ακόμα, σύμφωνα με το businessnews.gr, σε ανάπτυξη βρέθηκε και το κομμάτι του οινοτουρισμού της επιχείρησης, το οποίο κατάφερε να προσελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι επισκεπτών και να στηρίξει δράσεις οινοτουρισμού. Το οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην Δράμα είδε την επισκεψιμότητά του το 2021 να αυξάνεται κατά 39%, σε σχέση με το 2020. Οι εκτιμήσεις για το 2022 είναι εξίσου καλές, με την εταιρεία να ευελπιστεί σε περαιτέρω αύξηση, με στόχο τα 8 εκ. ευρώ στις πωλήσεις και τις 1,35 εκ. φιάλες, ενώ το επόμενο διάστημα θα καταθέσει προτάσεις για επενδύσεις συνόλου 3,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο-μακροπρόθεσμο πλάνο της. 

Πωλήσεις, Κέρδη προ φόρων & Ενεργητικό - Παθητικό - ΝΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου, οι καταναλωτικές προτιμήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς τα φυσικά προϊόντα, και έτσι ο χαλβάς, το ταχίνι και το παστέλι εντάσσοντάς ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή διατροφή του καταναλωτή, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του 2021 αυτών των ειδών της εταιρείας να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, η καθιέρωση της κατανάλωσης αυτών των υπερτροφών όλο το χρόνο έχουν οδηγήσει την Αφοί Χαΐτογλου σε αναπτυξιακή πορεία, με το οικονομικό έτος 2021 να καταγράφει αύξηση πωλήσεων κατά 10%, σε σχέση με το 2020, αγγίζοντας τα 84 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο Ομίλου, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία χρόνων στις αναδυόμενες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, η εταιρεία άγγιξε τα 40 εκ. ευρώ τζίρο, με αύξηση 20% από το 2020 και συνολικά +50% στη διετία. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει λανσαρίσματα νέων γεύσεων και στοχεύει να αναπτύξει τις πωλήσεις μέσω επέκτασης διανομής σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες, στις οποίες ο Όμιλος έχει εισάγει καινοτόμα προϊόντα, τα οποία εντάσσονται στη λογική των υγιεινών σνακ που προσφέρουν ενέργεια όλη την ημέρα, όπως αυτή των Just Bars, τα οποία είναι μπάρες ξηρών καρπών και φρούτων με μέλι, χωρίς ζάχαρη (businessnews.gr). 

Πωλήσεις, Κέρδη προ φόρων & Ενεργητικό - Παθητικό - ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Η Pernod Ricard Hellas, εταιρεία του παγκόσμιου ηγέτη αλκοολούχων ποτών και οίνου Pernod Ricard, ανακοίνωσε αύξηση προ φόρων κατά 4,4% για την οικονομική χρήση του 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων εκτινάχθηκαν για την ίδια περίοδο κατά 247,34%, από 313.600 ευρώ στο 1 εκ.. Η εταιρεία παρά την πτώση του τζίρου, αύξησε την κερδοφορία της περιορίζοντας τα λειτουργικά της έξοδα. Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μείωση των πωλήσεών σε σχέση με την χρήση του 2020 ήταν 4,1%, με τον τζίρο της εταιρείας να κυμαίνεται περί τα 29,9 εκ. ευρώ από 31,1 εκ. (businessnesw.gr). 

Πωλήσεις, Κέρδη προ φόρων & Ενεργητικό - Παθητικό - PERNOD RICARD HELLAS ΑΒΕΕ

Η Άμβυξ, ελληνική εταιρεία εισαγωγής, marketing και εμπορίας αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, έδειξε το 2021 τη δυναμική της, κλείνοντας με ένα εξαιρετικά δυνατό δεύτερο εξάμηνο, καταγράφοντας ανάπτυξη τζίρου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες +54%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και +21% έναντι του 2019 - χρονιά ρεκόρ για την εταιρεία, με παράλληλο διπλασιασμό της κερδοφορίας. Η εταιρεία ενίσχυσε σημαντικά το μερίδιο αγοράς της το 2021 και ξεκίνησε νέες συνεργασίες, όπως η ενοποίηση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της Moet-Hennessy (με την super premium Vodka Belvedere, τις σαμπάνιες Veuve Clicquot και Krug, το rum Eminente, την tequila Volcan και τα whiskeys Ardbeg & Glenmorangie) στην Ελλάδα στην Άμβυξ και την προσθήκη των brands της Proximo. Οι συνεργασίες της Άμβυξ εξασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας ως η μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα (businessnews.gr).

Πωλήσεις, Κέρδη προ φόρων & Ενεργητικό - Παθητικό - ΑΜΒΥΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΙ

 

Η αύξηση των οικονομικών μεγεθών του 2021 των μεγαλύτερων διεθνών πολυεθνικών του κλάδου.

 

Η Ελβετική πολυεθνική εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων και ποτών Nestle ανακοίνωσε για το 2021 ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία καθοδηγήθηκε από τη δυναμική των πωλήσεων λιανικής, τη σταθερή ανάκαμψη των δραστηριοτήτων εκτός έδρας, τις αυξημένες τιμές και την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Όπως δημοσιεύει το capital.gr, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 16,9 δισ. φράγκα (18,29 δισ. δολάρια), σε σχέση με τα 12,23 δισ. πριν από έναν χρόνο και οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 87,09 δισ. φράγκα, από τα 84,34 δισ.. Οι τιμές αυξήθηκαν στο 2%, φθάνοντας το 3,1% στο δ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς η εταιρεία έθεσε στόχο να αντισταθμίσει τον σημαντικό πληθωρισμό κόστους. Αναφορικά με το τρέχον έτος, η Nestle τόνισε πως αναμένει αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 5% και υποκείμενο περιθώριο λειτουργικών κερδών μεταξύ 17%-17,5%. Η εταιρεία αναμένει σταθερά μεσαία μονοψήφια αύξηση πωλήσεων και συνεχιζόμενη βελτίωση του υποκείμενου περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας. 

Η Coca-Cola HBC κατέγραψε σημαντική αύξηση μεγεθών το 2021, με τα καθαρά έσοδα των πωλήσεων να μεγιστοποιούνται κατά 16,9%, στα 7,16 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21% και διαμορφώθηκαν στα 799,3 εκ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη κατά 31,9%, στα 547,2 εκ.. Σύμφωνα με είδηση του newmoney.gr, ο όγκος πωλήσεων της Coca-Cola Hellenic Bottling Company αυξήθηκε κατά 13%, στα 2,41 εκ. κιβώτια το 2021, από 2,14 εκ. ένα χρόνο πριν. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23,6%, με τα περιθώρια αυξημένα κατά 60 μονάδες βάσης σε 11,6%, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 μονάδων βάσης ως όφελος από την πώληση παγίου περιουσιακού στοιχείου στην Κύπρο. Τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη EBIT αυξήθηκαν κατά 21%, στα 799 εκ. ευρώ, έναντι 661 εκ. το 2020. 

Η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία ζυθοποιίας, Heineken N.V. το 2021 σημείωσε κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών, καθώς τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,32 δισ. ευρώ, σε σχέση με ζημιές 204 εκ. το 2020 και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 2,28 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τις Sol, Moretti και Tiger αυξήθηκαν οργανικά στα 3,41 δισ. ευρώ από στα 2,42 δισ., ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 3,3 δισ. ευρώ. Ακόμα, το περιθώριο για τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του έτους διαμορφώθηκε στο 15,6% και τα καθαρά έσοδα για το έτος αυξήθηκαν στα 21,94 δισ. ευρώ από τα 19,72 δισ. (capital.gr).

Εκτύπωση
Rate this article:
5.0
951
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS