2021-03-acquisitions-20210408
X
Σημαντικές ενημερώσεις από τρίτες πηγές, για το εταιρικό τοπίο και την επιχειρηματική γνώση. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα σημείο για εσάς, στην περίπτωση που διέφυγαν της προσοχής σας.
Οι Εξαγορές του Μαρτίου, 2021
Xanthi Theofanous / Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021 / Κατηγορίες: LB Daily

Οι Εξαγορές του Μαρτίου, 2021


Σημαντικές εξαγορές διενεργήθηκαν τον Μάρτιο παγκοσμίως με γιγάντια ποσά να αλλάζουν χέρια. Η Panasonic προχωρά σε εξαγορά της Blue Yonder, η οποία θα στοιχήσει στην ιαπωνική εταιρεία 700 δις γιεν (6,45 δις δολάρια). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικών από το 2011 που είχε ξοδέψει 800 δις γιεν για να αποκτήσει την Sanyo Electric και Panasonic Electric Works. Έχοντας εξαγοράσει το 20% της αμερικάνικης Blue Yonder ήδη από πέρσι, η Panasonic τώρα βρίσκεται στα τελικά στάδια απόκτησης του υπόλοιπου ποσοστού της Blue Yonder, έναντι 86 δις γιεν. Η κίνηση αυτή της Panasonic στοχεύει στην επέκταση του hardware που συνδέει λογισμικό, αισθητήρες και άλλες συσκευές, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους αποδοτικότητα, σύμφωνα με το capital.gr.

Ο Όμιλος εστιατορίων Flynn, του ιδρυτή των εστιατορίων Applebee, Γκρεγκ Φλιν επεκτείνει τη δραστηριότητα του στο χώρο του franchise με την απόκτηση 937 εστιατορίων Pizza Hut και 194 μονάδων Wendy’s από την NPC International, σύμφωνα με δημοσιέμα του newmoney.gr. Ο Όμιλος Flynn, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο πάροχο franchise στην Αμερική, αφού διαχειρίζεται περισσότερα από 1.223 εστιατόρια των πιο δημοφιλών εταιρειών γρήγορου φαγητού, αναμένεται να πληρώσει 552,6 εκ. δολάρια για τη νέα εξαγορά των Pizza Hut και Wendy’s. Επιθυμώντας να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, ο Φλιν προσθέτει σε αυτό σχεδόν 2.400 εστιατόρια δύο νέων κατηγοριών γρήγορου φαγητού που μέχρι τώρα δεν διέθετε, πίτσα και μπέργκερ.

Η Euronet ανακοινώνει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την από κοινού προώθηση και υποστήριξη νέων υπηρεσιών στην ελληνική αγορά. Η Euronet εξαγοράζει τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring) της Τράπεζας, με τίμημα 300 εκ. ευρώ. Η εξαγορά περιλαμβάνει ένα σύνολο από περίπου 205,000 POS τερματικά σε 170,000 εμπόρους σε όλη την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μερίδιο αγοράς περίπου 20% καθώς επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών με μερίδιο αγοράς περίπου 40%. Η συνεργασία μεταξύ της Euronet και της Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει την θέση της δεύτερης στον τομέα πληρωμών αφού οι πελάτες της θα είναι σε θέση να απολαύσουν πλήθος νέων τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών κατά τις πληρωμές, ενώ η  τράπεζα θα συνεχίσει την προώθηση και υποστήριξη των προϊόντων τόσο μέσω του εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων της όσο και μέσω των ψηφιακών της καναλιών. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, όπως αναφέρει το businessnews.gr.

Ακόμα μια σημαντική εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την CVC Capital, εταιρεία επενδύσεων, να αποκτά το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής με έγκριση της Εθνική Τράπεζας. Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020, σύμφωνα με το businessnews.gr . Ακόμα, το τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκ. ευρώ για το 100% της εταιρείας ενώ μέρος του τιμήματος συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Τη πρώτη, κιόλας, μέρα του Μάρτη η Entersoft γνωστοποίησε την εξαγορά του 100% της Wedia - Υπηρεσίες Διαδικτύου και Επικοινωνίας, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 500.000 ευρώ και εξοφλήθηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής της Entersoft για πλήρη υποστήριξη μετασχηματισμού των επιχειρήσεων με αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αναγκαία λογισμικά της εφοδιαστικής αλυσίδας σε omnichannel επίπεδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση στη naftemporiki.gr, για πρώτη φορά μια εταιρεία μπορεί να καλύψει συνολικά, με δικά της προϊόντα και υπηρεσίες, όλη την εμπειρία ενός καταναλωτή, από την καμπάνια προώθησης προϊόντων μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στην ελληνική αγορά, η ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers εξαγόρασε την Gkiolekas Insurance Solutions με σκοπό να ισχυροποιήσει τη θέσης της και να ενδυναμώσει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά, όπως υποστηρίζει το euro2day.gr. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με ίδια κεφάλαια χωρίς τραπεζικό δανεισμό στο πλαίσιο υλοποίησης του πενταετούς στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας. Η κίνηση αυτή έρχεται να επιταχύνει σημαντικά την επέκταση της ΝΑΚ Katsiberis στην Βόρεια Ελλάδα και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, ενισχύοντας την ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά..

Η R Energy 1, Όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενημέρωσε τον Μάρτιο το κοινό της πως εξαγόρασε την  ΦΩΤΟΠΑΛ, η οποία κατείχε μέχρι πρότινος φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 2 MW. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της R Energy 1, το οποίο στοχεύει σε ανάπτυξη της εταιρείας, όπως αναφέρει το euro2day.gr. Πλέον, η συνολική δυναμική παραγωγής του Ομίλου R Energy 1, ξεπερνά τα 9.3 MW, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει ο Όμιλος στην κατοχή του αριθμούν τα 30, γεωγραφικά κατανεμημένα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Infο Quest Technologies, κορυφαίος διανομέας προϊόντων προστιθέμενης αξίας στην Ελληνική αγορά πληροφορικής και διαχρονικός συνεργάτης της Microsoft, ανακοίνωσε τις πρώτες μέρες Μαρτίου την εξαγορά κατά 100% της Team Candi. Η Team Candi είναι ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες της Microsoft στον χώρο της παροχής λύσεων «Modern Workplace», με υψηλή τεχνογνωσία και σημαντική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Σε μια εποχή που η μετάβαση στις υπηρεσίες Cloud είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική, η Infο Quest Technologies επενδύει στη τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις λύσεις και τις υπηρεσίες της Team Candi επιθυμώντας να οδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Η Profile Software τον μήνα που μας πέρασε εξαγόρασε το 100% της εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων Euronext Centevo, με σκοπό την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της και τη δημιουργία νέων ευκαιριών επέκτασης και cross selling, τόσο γεωγραφικά όσο και προϊοντικά, όπως καταγράφει το newmoney.gr. Η Centevo καλύπτει λύσεις στους τομείς Asset, Fund και Trust Management, Family Office, ενώ διαθέτει και API connectivity με μεγάλες τοπικές τράπεζες, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Όμιλο Profile για τη διεύρυνση των προσφερόμενων λειτουργιών και καθετοποιημένων λύσεων.

Η εταιρεία Cazzo, πλατφόρμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, συμφώνησε την εξαγορά της από την εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού Ajax (SPAC), όπως γνωστοποιεί το capital.gr. Με αυτή τη συμφωνία η Cazoo Ltd θα εισφέρει κεφάλαια ύψους 1,6 δις δολάρια, τα μισά από αυτά υπό τη μορφή μετρητών (805 εκ. δολαρίων) μέσω του SPAC και τα υπόλοιπα 800 εκ. από χορηγούς της Ajax.

Η Vantage Towers, θυγατρική του Ομίλου Vodafone και μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ευρώπη, απέκτησε το 100% της Vantage Towers Greece. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση προς τις ρυθμιστικές αρχές, η Vantage Towers κατέβαλλε το ποσό των 288 εκ. ευρώ στην Crystal Almond προκειμένου να αποκτήσει το 38% της εξαγορασθείσας που μέχρι πρότινος δικαιούταν η Crystal Almond. Η Vantage Towers άσκησε το δικαίωμα να αποκτήσει το ποσοστό της Crystal Almond στο πλαίσιο συμφωνίας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπως αναφέρει το newmoney.gr. Ακόμα, η Vantage Towers θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για την Vodafone Ελλάδας και την Wind Hellas μέσω συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών και ήδη δρομολογούν 500 νέους σταθμούς μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τέλος, η γερμανική Allianz προχώρησε σε εξαγορά της θυγατρική της Aviva PLC στην Πολωνία έναντι 2,5 δις ευρώ σε μετρητά. Η Allianz απέκτησε το μειοψηφικό ποσοστό στην Aviva Poland που κατέχει η Banco Santander ενώ οι πολωνικές δραστηριότητες αποτιμώνται στα 2,7 δις ευρώ, τόνισε η Aviva. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 όπως ανακοινώνει το businessnews.gr. H Aviva PLC έχει προχωρήσει σε αρκετές πωλήσεις τους τελευταίους μήνες με την θυγατρική της στη Πολωνία να αποτελεί την όγδοη κατά σειρά, η οποία θα αποφέρει συνολικά έσοδα 7,5 δις στερλίνες (10,3 δις δολάρια). Μέσω των κεφαλαίων από τις πωλήσεις της η Aviva σκοπεύει να στηρίξει το σχέδιο μείωσης του χρέους, τις επενδύσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη και την επιστροφή του πλεονάζοντος κεφαλαίου στους μετόχους.

Εκτύπωση
Rate this article:
Δεν υπάρχει αξιολόγηση
1287
Ετικέτες:εξαγορές
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS