Οικονομικά Στοιχεία Τραπεζών - Έκδοση 31/08/2021
X
Σημαντικές ενημερώσεις από τρίτες πηγές, για το εταιρικό τοπίο και την επιχειρηματική γνώση. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα σημείο για εσάς, στην περίπτωση που διέφυγαν της προσοχής σας.
Οικονομικά Στοιχεία Τραπεζών - Έκδοση 31/08/2021
Xanthi Theofanous / Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 / Κατηγορίες: LB Daily

Οικονομικά Στοιχεία Τραπεζών - Έκδοση 31/08/2021


Η OPTIMA Α.Ε. ανακοίνωσε στα μέσα του καλοκαιριού πως το 2020 αποδείχθηκε μια χρονιά υψηλών πωλήσεων και κερδοφορίας αλλά και ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της. Η OPTIMA Bank σημείωσε αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 2,7% εν σχέσει με το 2019, ο οποίος άγγιξε τα 140.909.884 ευρώ, και τα προ φόρων κέρδη για τη χρήση του 2020 ανήλθαν στα 13.277.460 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της ΟPΤΙΜΑ, Γιώργος Καραμπέτσος ανέφερε πως το 2021 αναμένεται κρίσιμη χρονιά καθώς οι αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες επιχειρήσεων θα επιφέρουν πιέσεις στην τράπεζα. Ωστόσο κύριο μέλημά της εταιρείας παραμένει η ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης μέσω των συνεχών καινοτομιών και της επικοινωνιακής υποστήριξης του χαρτοφυλακίου. 

Επίσης, η ABBank σημείωσε κερδοφορία και επιπλέον ανάπτυξη εργασιών κατά τη χρήση του 2020, με τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το σύνολο του προηγούμενου έτους να ανέρχονται σε 4,1 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 0,6 εκ. το 2019. Ακόμα, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκ. ευρώ από 2 εκ. το 2019, καταγράφοντας αύξηση 195%. Τα λειτουργικά έσοδα σημείωσαν ετήσια άνοδο 37,6% και διαμορφώθηκαν στα 18,1 εκ. ευρώ από 13,2 εκ. και τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 9,1%, στα 12,2 εκ. ευρώ από 11,2 εκ. το 2019. Όπως γνωστοποιήθηκε από το capital.gr, με το κλείσιμο της οικονομικής χρονιάς 2020 το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας αποτελούνταν κατά 90% από ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και κατά 10% από μη ναυτιλιακές, ενώ η τράπεζα στοχεύει σε βάθος τριετίας αυτό να διαμορφωθεί σε 70% και 30%, αντίστοιχα. 

Η Παγκρήτια Τράπεζα κατάφερε κατά την προηγούμενη χρήση να υλοποιήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Το πρόγραμμα της τράπεζας προβλέπει σε σημαντική μείωση των NPEs, ο δείκτης των οποίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μέσα στην επόμενη πενταετία. Επιπλέον το προηγούμενο έτος η Παγκρήτια Τράπεζα κατάφερε να σημειώσει καθαρά κέρδη στα 914,5 χιλ. ευρώ και να διατηρήσει τα βασικά της μεγέθη, σύμφωνα με είδηση του newmoney.gr. Στο τέλος της χρήσης που έληξε 31/12/2020 το ενεργητικό της Παγκρήτιας αυξήθηκε κατά περίπου 29%, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 11,04% (υψηλότερος από τον ελάχιστο 10,09% που έχει ορίσει η ΤτΕ) και οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 6,01%. Ακόμα, επιτεύχθηκε αποκλιμάκωση του κόστους των καταθέσεων που συνεχίζεται και αυτό το έτος. Σύμφωνα με δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Αντώνη Βαρθολομαίου, το μελλοντικό σχέδιο της τράπεζας για τη συνέχιση της ανάπτυξης της βασίζεται σε καινοτόμα και εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών και στην εξασφάλιση της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τράπεζας. 

Τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους δημοσιοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία ανήλθαν ενισχυμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 772 εκ. ευρώ το εξάμηνο, ενισχυμένα 6% ετησίως και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε 177 εκ. ευρώ, 17% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα για τους 6 πρώτους μήνες του έτους διαμορφώθηκαν σε 444 εκ. ευρώ, -2% ετησίως, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 505 εκ. ευρώ το εξάμηνο, 18% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τα γενικά αλλά και τα διοικητικά έξοδα της Πειραιώς αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 195 εκ. ευρώ, λόγω του υψηλότερου κόστους έργων που πραγματοποιήθηκαν για τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε στο 41% έναντι 49% το ίδιο διάστημα πέρσι, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών προσωπικού και της αύξησης των τραπεζικών εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του businessnews.gr. O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η τράπεζα αναμένει ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, με περαιτέρω επιτάχυνση το 2022 καθώς εκτιμάται πως η εγχώρια ζήτηση θα αυξηθεί και θα ξεκινήσουν νέα έργα στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Τα αποτελέσματα του εξαμήνου μέχρι και τον Ιούνιο έκανε γνωστά στις αρχές του Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα, η οποία σημείωσε μετά φόρων κέρδη αυξημένα κατά 34% σε ετήσια βάση, τα οποία ανήλθαν σε 622 εκ. ευρώ. Ακόμα τα οργανικά κέρδη της Εθνικής, (εξαιρώντας τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και μετά από προβλέψεις) εκτοξεύθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση, στα 208 εκ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2021, φέρνοντάς πιο κοντά την επίτευξη του στόχου για επαναλαμβανόμενα ετήσια κέρδη ύψους 0,5 δισ. ευρώ, ήτοι απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως 9% περίπου για το επόμενο έτος, σύμφωνα με είδηση του businessnews.gr. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς υποστήριξε πως ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του 70% των πολιτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το φθινόπωρο θα φέρει καλύτερες μέρες στην οικονομία και η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί, οδηγώντας την οικονομική δραστηριότητα σε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τα τελευταία τρία τρίμηνα του έτους. 

Η Attica Bank πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, με τις ζημιές μετά από φόρους να εμφανίζονται μειωμένες στα 19,5 εκ. ευρώ από 29,55 εκ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Σύμφωνα με το capital.gr τα καθαρά έσοδα της τράπεζας τους 6 πρώτους μήνες του έτους παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 21,8%, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης, το οποίο σημείωσε σημαντική μείωση κατά 20,6% σε ετήσια βάση. Στο τέλος του Ιουνίου το λογιστικό υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 2,90 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση (9,3% σε ετήσια βάση) περίπου 246 εκ., ενώ το υπόλοιπο των καταθέσεων των πελατών ξεπερνά ήδη τα 3,06 δισ.. Η αύξηση των καταθέσεων αντανακλά τις εισροές καταθέσεων κυρίως από ιδιώτες ύψους 119 εκ. ευρώ, από επιχειρήσεις ύψους 67 εκ., ταμιευτηρίου και όψεως ύψους 1.185 εκ. και  προθεσμιακές καταθέσεις 1.702 εκ.. Επιπλέον, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες το 2021 ανήλθαν σε 6,6 εκ. ευρώ, μια ανθεκτική απόδοση δεδομένου των συνθηκών και σε αυτό έπαιξε ρόλο η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα. 

Η Alpha Bank ανακοίνωσε πως τα προσαρμοσμένα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 213 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ οι ζημιές μετά φόρων για το α’ εξάμηνο έφτασαν τα 2,3 δισ. ευρώ και σε αυτό το ποσό συνέβαλλε η συναλλαγή Galaxy. Πιο αναλυτικά, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ για το εξάμηνο, και το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων διατήρησε την δυναμική του, σημειώνοντας αύξηση 3% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 24,4 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 0,4 δισ. ευρώ και η πιστωτική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω δεδομένου του σημαντικού αριθμού επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί κατά το β’ εξάμηνο του 2021. Ενισχυμένα παρουσιάστηκαν τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 105,4 εκ. ευρώ έναντι 84,3 εκ. το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμα, οι εγχώριες καταθέσεις ανήλθαν αυξημένες κατά 1,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 39,3 δισ. Επίσης, τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του έτους επιβεβαιώνουν ότι η Αlpha Bank βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του βραχυπρόθεσμου στόχου για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 5% για το 2021. Σύμφωνα με το euro2day.gr τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους α’ εξαμήνου ανήλθαν σε 213 εκ. ευρώ.

Η Eurobank κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις α’ εξαμήνου 2021 με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 195 εκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,7%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2,8%, στα 670εκ. ευρώ, ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 2,4%, στα 446 εκ. σε σχέση με το 2020. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε 35,6 δισ. και οι προθεσμιακές και λοιπές σε 14,1δισ.. Όπως γνωστοποιεί το sofokleousin.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σημείωσε πως παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα οι δείκτες της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν θετικοί με τις καταθέσεις, τις τιμές ακινήτων, την εξυγίανση  των ισολογισμών των τραπεζών και τις ξένες επενδύσεις να κινούνται ανοδικά με ταχείς ρυθμούς. Η Eurobank συνεχίζει προς την επίτευξη των στόχων της σχετικά με την κερδοφορία, την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού του δείκτη NPEs και  την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας. 

Εκτύπωση
Rate this article:
Δεν υπάρχει αξιολόγηση
378
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS