Οικονομικά Στοιχεία Εταιρειών Τεχνολογίας - Έκδοση 05/08/2021
X
Σημαντικές ενημερώσεις από τρίτες πηγές, για το εταιρικό τοπίο και την επιχειρηματική γνώση. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα σημείο για εσάς, στην περίπτωση που διέφυγαν της προσοχής σας.
Οικονομικά Στοιχεία Εταιρειών Τεχνολογίας - Έκδοση 05/08/2021
Xanthi Theofanous / Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021 / Κατηγορίες: LB Daily

Οικονομικά Στοιχεία Εταιρειών Τεχνολογίας - Έκδοση 05/08/2021


Τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου η Apple, δηλώνοντας πως οι πωλήσεις του iPhone σημείωσαν άλμα σχεδόν 50%  ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone του αμερικάνικου κολοσσού αυξήθηκαν στα 39,57 δισ. δολάρια από τα 26,42 δισ. ένα χρόνο πριν. Όπως καταγράφει το capital.gr τα συνολικά έσοδα της Apple για το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 81,43 δισ. δολάρια, έναντι 59,69 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και τα κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 21,74 δισ. δολάρια, από 11,25 δισ. ένα χρόνο πριν. Παρά το ρεκόρ κερδοφορίας που σημειώνει η Apple, o CFO του κολοσσού, Λούκα Μαέστρι τόνισε πως εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν με την παροχή μικροτσίπ η ανάπτυξη της εταιρείας θα περιοριστεί σε χαμηλότερο ποσοστό, όπως γνωστοποιεί το newmoney.gr. Παρ’ όλα αυτά τη τελευταία μέρα του Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε η ίδρυση της Αpple ΕΠΕ (Αpple LTD) στην Ελλάδα, με έδρα το Μαρούσι Αττικής από δυο θυγατρικές της Apple, την Apple International Limited (AOI) και την Apple Retail Europe Limited. Ο βασικός μέτοχος είναι η Apple International Limited, η οποία συμμετέχει με 449.999 ευρώ, ενώ η Apple Retail Εurope Limited με μόλις 1 ευρώ. Σύμφωνα με το businssnews.gr η σύσταση της Αpple ΕΠΕ έγινε για την παροχή υπηρεσιών σε συνδεδεμένες εταιρείες του πολυεθνικού Ομίλου, όπως υπηρεσιών marketing και προώθησης πωλήσεων, κυρίως στον τομέα των προσωπικών ηλεκτρονικών προϊόντων. 

Ισχυρές επιδόσεις σημειώνει και η μεγαλύτερη εταιρεία smartphones και επεξεργαστών μνήμης, Samsung Electronics στο β΄ τρίμηνο χρήσης σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 καταγράφοντας αύξηση καθαρών κερδών κατά 73%. Τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία διαμορφώθηκαν στα 9,635 τρισ. γουόν (8,38 δισ. δολάρια) στο τρίμηνο, σε σχέση με τα 5,555 τρισ. πριν από έναν χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση στα 63,672 τρισ. γουόν, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 54% στα 12,567 τρισ.. Όπως γνωστοποιεί το capital.gr, σε σχέση με πριν την πανδημία τις χαμηλές επιδόσεις στα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα τμήματα συσκευών στο τρίμηνο αντιστάθμισαν οι ισχυρές δραστηριότητες ημιαγωγών. 

Η εταιρεία λογισμικού MLS ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου τα συνολικά αποτελέσματα για το 2019, τα οποία κατέγραψαν μεγάλου ύψους λογιστικές ζημιές. Σύμφωνα με το euro2day.gr ο  κύκλος εργασιών της MLS για το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 14,7 εκ. ευρώ, τα EBITDA της MLS ανήλθαν στα -11,9 εκ. ευρώ και οι ζημίες μετά φόρων στα -31,2 εκ. ευρώ. Όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 την κάνουν να θέλει να επικεντρωθεί στο μέλλον και να κατευθυνθεί προς νέα πορεία. Ακόμα, η εταιρεία εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 12,2 εκ. ευρώ.  

Ο αμερικάνικος τεχνολογικός κολοσσός Microsoft Corp ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ στο κλείσιμο της χρήσης. Τα κέρδη για το σύνολο του οικονομικού έτους ανήλθαν στα 61,27 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις έφτασαν τα 168,09 δισ. ξεπερνώντας τα κέρδη ρεκόρ που σημείωσε η εταιρεία το προηγούμενο έτος. Το capital.gr γνωστοποίησε επίσης τα κέρδη του δ' τριμήνου της χρήσης της Microsoft, τα οποία ανήλθαν σε 16,46 δισ. δολάρια, σε σχέση με πέρσι. Ακόμα, τα έσοδα της εταιρείας για το τρίμηνο σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 46,15 δισ. δολάρια από 38,03 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Και ο τεχνολογικός κολοσσός Alphabet Inc, μητρική της Google, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς εμφάνισε στο β’ τρίμηνο της χρήσης αυξημένα κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 18,53 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με κέρδη 6,96 δισ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Για πρώτη φορά, όπως σημειώνει το capital.gr,  οι πωλήσεις της Alphabet ξεπέρασαν σε ένα τρίμηνο τα 60 δισ. δολάρια και ανήλθαν στα 61,9 δισ.. Τα συνολικά έσοδα του κολοσσού σημείωσαν άλμα 62% ενώ το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε στο 31% από 17% ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως αναφέρει η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του Ομίλου, Ruth Porat, τα αυξημένα έσοδα του β' τριμήνου αντανακλούν τις αυξημένες online αγορές των καταναλωτών και τις ενισχυμένες δαπάνες σε διαφημίσεις.  

Η IBM το β’ τρίμηνο του έτους παρουσίασε ενισχυμένα έσοδα λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς τόσο στις επιχειρήσεις cloud όσο και τις επιχειρήσεις συμβουλευτικής. Αν και όπως αναφέρει το capital.gr τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μειώθηκαν στα 1,33 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 1,36 δισ. το αντίστοιχο διάστημα το 2020, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3% στα 18,75 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις στον τομέα cloud κατά 13% στα 7 δισ. δολάρια. 

Ενισχυμένος εμφανίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Entersoft το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς τα έσοδα σε επίπεδο Ομίλου σημείωσαν αύξηση 57% και ανήλθαν σε 12,58 εκ. ευρώ, έναντι 8,03 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο ένα χρόνο πριν. Ακόμα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων της εταιρείας λογισμικού οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες της. Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 59% και ανήλθαν σε 4,16 εκ. ευρώ, έναντι 2,62 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως κάνει γνωστό το businessnews.gr, στα αποτελέσματα του τρέχοντος εξαμήνου έχουν ενσωματωθεί και τα αποτελέσματα από την εξαγορά της Plexis ERP και τα έσοδα της Optimum, ενώ η Wedia έχει ενοποιηθεί μόνο για το δεύτερο τρίμηνο. Τα ρευστά διαθέσιμα της Entersoft αυξήθηκαν, επίσης, και διαμορφώθηκαν στο τέλος του εξαμήνου σε περίπου 7,92 εκ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δανεισμού, δίνουν επιπλέον επενδυτικές δυνατότητες που εκτιμάται ότι για την τρέχουσα χρονιά είναι δυνατόν να ανέλθουν σε 13-15 εκ. ευρώ. 

Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία λογισμικού Oracle Corp ανακοίνωσε τις επιδόσεις του δ’ τριμήνου της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου, με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται σε 4,03 δισ. δολάρια από 3,12 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr τα συνολικά έσοδα του αμερικανικού κολοσσού αυξήθηκαν κατά 8% και διαμορφώθηκαν στα 11,23 δισ. δολάρια για το δ’ τρίμηνο της οικονομικής χρήσης. 

Εκτύπωση
Rate this article:
Δεν υπάρχει αξιολόγηση
729
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Επισκεφτείτε σήμερα την υπηρεσία B2B Sales Leads για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα:

  1. Αγορές Ενδιαφέροντος
  2. Δυνητικούς Πελάτες
  3. Στοιχεία Εταιρειών

Μάθετε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

ΕΓΓΡΑΦΗ

OPEN DASHBOARD
RSS