Οικονομικά Στοιχεία Πετρελαϊκών Εταιρειών - Έκδοση 29/4/2021
X

Ροή Επιλεγμένων Ειδήσεων από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις | LB Daily

Σημαντική αρθρογραφία από το επιχειρηματικό τοπίο. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα σημείο για εσάς, στην περίπτωση που διέφυγαν της προσοχής σας.

 
Οικονομικά Στοιχεία Πετρελαϊκών Εταιρειών - Έκδοση 29/4/2021
Xanthi Theofanous / Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 / Κατηγορίες: LB Daily

Οικονομικά Στοιχεία Πετρελαϊκών Εταιρειών - Έκδοση 29/4/2021


Η Motor Oil Hellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2020 μέσα στον Απρίλιο, τα οποία ανήλθαν στα 6,12 δις ευρώ. Παρά τη διατήρηση του σταθερού εξαγωγικού προφίλ (πωλήσεις εξωτερικού και Ναυτιλίας ανήλθαν σε 76,65% επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων το 2020 έναντι 77,67 % το 2019) η Motor Oil έκλεισε το 2020 με ζημιές 112,3 εκ. ευρώ, όπως καταγράφει το newmoney.gr. Τα κέρδη EBITDA της εταιρείας διύλισης πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 331 εκ. ευρώ, έναντι 453 εκ. το 2019 ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων ανήλθαν στα 109 εκ. ευρώ, σε σχέση με 282 εκ. το 2019. Επιπλέον, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 76 εκ. ευρώ, από 212 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά τη μητρική εταιρεία, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3,909 δις ευρώ, από 6,936 δις το 2019, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν στα 198 εκ. ευρώ από 339 εκ. και τα κέρδη μετά από φόρους στα 36 εκ. ευρώ από 190 εκ., σύμφωνα με το capital.gr.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισαν οριακά καθαρά κέρδη ύψους 5 εκ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς που μας πέρασε, όπως δημοσιεύει tovima.gr. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το δ’ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 77 εκ. ευρώ, αποτελέσματα που κρίνονται από τη διοίκηση του Ομίλου ικανοποιητικά, καθώς επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον όπου η πτώση της ζήτησης οδήγησε σε απώλεια λειτουργικών κερδών άνω των 350 εκ. ευρώ, ενώ η υποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης τιμών ξεπέρασε τα 500 εκ.. Τα διυλιστήρια του Ομίλου διατήρησαν υψηλά επίπεδα παραγωγής, επιτυγχάνοντας νέα αύξηση εξαγωγών κατά 11% ενώ βελτιώθηκε και η χρηματοοικονομική ρευστότητα με επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Ακόμα, τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε εμπορικές συναλλαγές προαγοράς και αποθήκευσης φορτίων, εξασφαλίζοντας όφελος 70 εκ. δολαρίων το β’ εξάμηνο της χρήσης. Όσον αφορά τα αποτελέσματα ΔΠΧΑ επηρεάστηκαν από την ανάκαμψη των διεθνών τιμών αργού στο δ’ τρίμηνο, με θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων ύψους 32 εκ. ευρώ, αναστρέφοντας μικρό μέρος των ζημιών που καταγράφηκαν το εννεάμηνο λόγω της υποχώρησης των τιμών, με αποτέλεσμα τα κέρδη EBITDA να διαμορφωθούν στα 68 εκ. ευρώ, έναντι 110 εκ. το δ’ τρίμηνο του 2019.

Η Ολλανδο-βρετανική Shell κατέγραψε το 2020 τα χαμηλότερα κέρδη εδώ και 20 χρόνια, καθώς η πανδημία έπληξε την κατανάλωση ενέργειας. Τα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη της Shell υποχώρησαν στα 4,8 δις δολάρια, μειωμένα κατά 71% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Reuters, τα κέρδη του δ’ τριμήνου μειώθηκαν κατά 87% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 λόγω της μειωμένης κατανάλωσης. Την ίδια περίοδο σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι ταμειακές ροές της εταιρείας, όπως επισημαίνει το newmoney.gr.

Η Aγγλo-ελβετική εταιρεία εξόρυξης και πετρελαίου, Glencore ανακοίνωσε ζημιές για το 2020 αλλά τόνισε πως το β΄ εξάμηνο του έτους επέστρεψε στα κέρδη και επιβεβαίωσε την επιστροφή στα μερίσματα το 2021. Ο Όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές στα 1,90 δις δολάρια για το σύνολο της χρήσης του 2020, διευρυμένες από τις ζημιές των 404 εκ. το προηγούμενο έτος. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως γνωστοποιεί το capital.gr, η Glencore σημείωσε καθαρά κέρδη 697 εκ. δολάρια στο β΄ εξάμηνο του έτους, ανακάμπτοντας από τις ζημιές των 2,60 δις στο α΄ εξάμηνο.

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και αερίου ConocoPhillips εμφάνισε ζημιές στο δ΄ τρίμηνο του 2020 κάτι που οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας. Η ConocoPhillips τόνισε πως οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 772 εκ. δολάρια, έναντι των κερδών 720 εκ. πριν από ένα χρόνο. Οι προσαρμοσμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 19 σεντς ανά μετοχή, μικρότερες από ό,τι αναμενόταν από τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ζημιές 26 σεντς ανά μετοχή. Για το 2020 οι μετά από φόρους ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,04 δις δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr.

Η επίσης αμερικάνικη πετρελαϊκή, Baker Hughes, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2021 παρουσιάζοντας ζημίες 452 εκ. δολάρια, συρρικνωμένες από τα 10,23 δις δολάρια πριν από ένα χρόνο, τα οποία περιλάμβαναν απομειώσεις assets και κόστη αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα κέρδη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις αφού αυξήθηκαν στα 12 σεντς από τα 11 σεντς πέρυσι, έναντι εκτιμήσεων για 11 σεντς. Επιπλέον, τα έσοδα διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων (12%) και μειώθηκαν στα 4,78 δις δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 4,80 δις. Οι ταμειακές ροές βελτιώθηκαν στα 498 εκ. δολάρια από τα 152 εκ.. Ο διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes δήλωσε πως παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξος πως η παγκόσμια οικονομία και η πετρελαϊκή ζήτηση θα ανακάμψουν από την επίδραση της πανδημίας, σύμφωνα με το capital.gr.

Εκτύπωση
Rate this article:
Δεν υπάρχει αξιολόγηση
425
blog comments powered by Disqus
LINKED BUSINESS
Σύμβολο της Linked Business

Η πλατφόρμα Linked Business παρέχει όλα τα εργαλεία για να αποκρυπτογραφήσετε την αγορά σας!

Ψάχνετε για επιχειρήσεις σε μια οδό; Σε ένα οικοδομικό τετράγωνο; Ψάχνετε για επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια; Σας ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή ένας ολόκληρος κλάδος; Οι απαντήσεις σας βρίσκονται μέσα στην Linked Business!

Μάθετε περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχετε κάποια απορία σχετικά με τη λειτουργία και τις χρήσεις της πλατφόρμας; Ζητήστε πληροφορίες στα:

 

Θέλετε πρόσβαση σε συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τον παλμό της αγοράς και τα πλέον επικαιροποιημένα market opportunities σε επίπεδο B2B; Αποκτήστε πρόσβαση στο newsletter της Linked Business.

  ΕΓΓΡΑΦΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Linked Business συμμετέχει στο πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας